Hvorfor får man hovedpine – Find årsagerne her

Hvorfor får man hovedpine – Find årsagerne her

Døjer du med periodisk hovedpine? Så er du ikke alene. Det er normalt at opleve hovedpine fra tid til anden og i langt de fleste tilfælde skyldes det noget ganske ufarlige og uskyldigt. Hvis du derimod oplever konstant hovedpine eller ekstrem hovedpine, kan det være en god idé at tale med din læge. Hovedpine kan nemlig både skyldes mindre alvorlige og midlertidige tilstande som fx træthed, stress eller dehydrering, men kan også være indikation på mere alvorlig sygdom som fx hjernesvulst eller bloddrop. Oplever du derfor ofte hovedpine eller meget ekstrem hovedpine, evt. ledsaget af andre symptomer, bør du kontakte din læge.

I denne artikel vil vi komme nærmere ind på, hvorfor man får hovedpine, og hvad man kan gøre for at lindre og forebygge hovedpine.

Der kan være mange årsager til hovedpine

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får hovedpine. Heldigvis er langt de fleste årsager til hovedpine ganske uskyldige og går over af sig selv.

Spændinger er den mest almindelige årsag til hovedpine

En af de mest almindelige årsager til hovedpine er spænding. Der findes flere forskellige slags hovedpine typer, og spændingshovedpine er formentlig den mest almindelige.

Spændingshovedpine skyldes ofte stress, muskelspændinger (særligt i nakken), øjenbelastning (fx ved at arbejde foran en computer i mange timer) eller dårlig kropsholdning.

Spændingshovedpine kan opleves forskelligt. Nogle typer spænding giver hovedpine bag øjnene mens andre giver hovedpine i panden eller hovedpine i baghovedet. Spændingshovedpine kan i visse tilfælde også forsage en dunkende hovedpine.

Der er heldigvis meget du selv kan gøre for at afhjælpe og forebygge spændingshovedpine. Det vil vi komme ind på i næste afsnit.

Dehydrering er en hyppig årsag til hovedpine

En anden typisk årsag til hovedpine, udover spænding, er dehydrering. Hvis man ikke har fået nok væske i løbet af dagen, kan det meget nemt føre til hovedpine. Årsagen til det er, at når kroppen ikke har nok vand, så kan hjernen og vævet omkring hjernen begynde at skrumpe. Derfor er det vigtigt at drikke rigeligt med væske gennem hele dagen.

Migræne kan give ekstrem hovedpine

Migræne er også en almindelig årsag til hovedpine. Migræne er en neurologisk tilstand, som ofte giver ekstrem hovedpine, som kan være meget smertefuld. Migræne er ofte ledsaget af kvalme og evt. opkastning samt følsomhed overfor lys og lyde.

Andre årsager til hovedpine

Der findes utallige årsager til hovedpine og mange forskellige typer af hovedpine. De tre, vi har nævnt, er blot nogle af de mest typiske. Andre årsager til hovedpine kan være sygdom, som fx bihulebetændelse eller infektion eller bivirkninger af visse lægemidler, alkohol eller tobak. Man kan også udvikle decideret stress hovedpine, hvis man er meget stresset.

Hvis din hovedpine ikke går væk af sig selv i løbet af et par dage, bør du tale med din læge, så den underliggende årsag til hovedpinen kan findes.

Hvad hjælper på hovedpine – sådan forebygger du

Der er meget, du selv kan gøre, for at afhjælpe og forebygge hovedpine. Det vil vi se nærmere på i dette afsnit.

Hvad hjælper mod hovedpine?

Der er flere ting, du kan gøre, hvis du oplever hovedpine. Dog afhænger behandlingen af hovedpine type, placering samt hvor længe hovedpinen har stået på.

I langt de fleste tilfælde, uanset placering og type af hovedpine, vil den mest effektive måde at lindre hovedpine på være at tage smertestillende medicin som fx paracetamol eller ibuprofen.

Det kan også lindre på hovedpine at tage en lur for at lindre stressniveauet og lindre spændinger i kroppen.

Hvis din hovedpine er hyppig, bør du se på din livsstil. Undgå stress, sørg for at få nok søvn, spis sundere og drik rigeligt med vand. Begræns desuden den tid du bruger foran en skærm og sørg for altid at holde en god kropsholdning.

Hvis ovenstående ingen effekt har på din hovedpine, bør du konsultere din læge for at finde ud af, hvad årsagen til din hovedpine er.

Relaterede indlæg

Øjenbrynsskygge test – fuldend din makeup med en god øjenbrynsskygge

Øjenbrynsskygge test – fuldend din makeup med en god øjenbrynsskygge

Shampoo tørt hår test – Kom dit tørre hår til livs

Shampoo tørt hår test – Kom dit tørre hår til livs

Krøllejern bedst i test – Få flotte krøller hver gang

Krøllejern bedst i test – Få flotte krøller hver gang

Få sunde negle med den bedste neglebåndscreme

Få sunde negle med den bedste neglebåndscreme

Nyeste Artikler

Følg med på Facebook!

Facebook Pagelike Widget